کنترل کالای قاچاق، یکی از موثرترین راهها برای کنترل انواع جرم هستند. با توجه به پیشرفت تکنولوژی، قاچاق و سوءاستفاده از هویت دیگران نیز، پیشرفت کردهاست. طرح ثبت تلفن همراه، یکی از راهکارهایی است که میتوان با استفاده از آن، جلوی این نوع جرم مدرن را گرفت. همچنین با رجیستری کردن گوشی آمار سرقت گوشی نیز کاهش خواهد یافت. در این مقاله جنبههای مهم رجیستری را زیر ذرهبین میبریم. با ما همراه باشید.
طرح ثبت تلفن همراه یا رجیستری چیست؟
سابقهی اجرای طرح ثبت تلفن همراه در کشورمان، به اواسط دههی هشتاد بازمیگردد. پس از انجام انواع تحقیقات کارشناسیشده و بررسی جنبههای مختلف این کار، نخستین مرحلهی اجرایی طرج رجیستری تلفن همراه از سال 96 آغاز شد. هدف اصلی از این طرح آن است که تمامی گوشیهای هوشمند، دارای شناسهای باشند که طبق این شناسه، نهادهای رسمی بتوانند آن گوشی را از گوشی قاچاق، تشخیص بدهند.
به عبارت دیگر، مهمترین وظیفهی طرح رجیستری، جلوگیری از وقوع قاچاق و تشخیص کالاهای قاچاق شده و در نتیجه دستگیری قاچاقچیان است. افرادی که گوشی خود را رجیستری نمیکنند نمیتوانند هیچگونه خدماتی، از اپراتورهای داخل کشور دریافت کنند. همانطور که گفته شد، این طرح از سال 96 آغاز شد و انواع برندهای موبایل، به تدریج، شامل این طرح شدند تا آن که اکنون اگر موبایلی را از خارج از کشور تهیه کرده باشید، برای بهرهگیری از خدمات اپراتورها باید اقدام به رجیستری کردن نمایید.
ارتباط کد IMEI و رجیستری کردن
کد IMEI، در واقع همان سریال نامبر گوشی شما است که در پشت جعبهی گوشی، به صورت یک شناسهی 15 رقمی قابل مشاهده است. در صورتی که کد IMEI خود را گم کرده باشید میتوانید از طریق شمارهگیری *06#، سریال نامبر خود را دریافت نمایید. اگر میخواهید از این نکته مطلع شوید که آیا گوشی شما اصالت دارد یا خیر لازم است که از این کد استفاده کنید. پس از شناسایی کد IMEI، به سامانهی همتا مراجعه کنید و در آن جا، سریال نامبر گوشی خود را وارد نمایید. اگر کد وارد شده در سامانه ثبت شده بود، به معنای رجیستری شدن گوشی شما خواهد بود. در صورت عدم ثبت باید طبق روشهایی که در ادامهی مقاله به آنها اشاره خواهیم کرد، اقدام به رجیستری کردن گوشی خود نمایید.
همچنین شما میتوانید با ارسال کد IMEI به شماره 7777 نیز، از اصالت گوشی خود مطمئن شوید. راه دیگر استعلام اصالت گوشی آن است که شماره *7777# را در گوشی خود وارد کرده و سپس از طریق گزینهی استعلام اصالت و سریال نامبر گوشی رجیستر شدن گوشی خود را پیگیری نمایید. یکی از راههای شناسایی اصالت گوشی آن است که شناسهی پشت جعبه را با شناسهی مشاهده شده توسط کد *06# مقایسه کرده و در صورت مغایرت، از خرید آن گوشی، صرف نظر نمایید. این نکته را در نظر بگیرید که به ازای هر جایگاه سیمکارتی که در گوشی موجود باشد، به همان تعداد نیز کد IMEI برای هر تلفن همراه موجود است.
شیوهی رجیستری کردن تلفن همراه
تا به این جا شما از اصالت گوشی همراه خود مطمئن شدید. در ادامه شما را با روشهای رجیستری کردن تلفن همراه آشنا خواهیم کرد. اولین روش رجیستری کردن گوشی شمارهگیری *7777# است. سپس در منوی مشاهده شده، گزینهی فعالسازی را انتخاب کنید. سپس کد IMEI گوشی خود را وارد کرده و پس از این کار شمارهی سیمکارت خود را وارد کرده و کد فعالسازی یک بار مصرف نوشته و گزینه ارسال را بزنید.
روش دیگر، استفاده از اپلیکیشن همتا است. این اپلیکیشن علاوه بر آن که به شما قابلیت رجیستری کردن گوشی را میدهد، گزینههایی مانند انتقال مالکیت و استعلام اصالت را در اختیارتان قرار میدهد. پس از آن که این اپلیکیشن را نصب کردید، گزینهی فعالسازی تلفن همراه را انتخاب کنید. در صفحهی بعدی مشاهده خواهید کرد که اپلیکیشن از شما، شماره تلفن همراه، کد IMEI و کد فعالسازی میخواهد. پس از ثبت مشخصات درخواستی، گزینهی ارسال را انتخاب کنید. همچنین علاوه بر اپلیکیشن همتا، سایت همتا نیز برای رجیستری کردن گوشیها در دسترس است. برای این کار کافی است که شمارهی تلفن یا کد ملی خود را همراه با کد IMEI و کد فعالسازی وارد کرده و گزینهی فعالسازی را انتخاب نمایید. همچنین برای استعلام اصالت گوشی نیز میتوانید از سایت همتا استفاده کنید.
ریجستری کردن گوشیهایی که از خارج از کشور با خود آوردهاید
بسیاری از افرادی که گوشی جدیدی را از خارج از کشور تهیه کردهاند، نمیدانند که باید به چه شیوهای اقدام به رجیستر کردن آن نمایند. برای انجام این کار شما میتوانید از همان فرودگاه اقدام نمایید. دفترهای گمرک موجود در فرودگاهها و مرزها، امر رجیستر کردن را برای شما آسان کردهاند. با مراجعه به دفتر گمرک و ثبت مشخصات خود باید اقدام به پرداخت هزینهی گمرکی گوشی نمایید و پس از دریافت مجوز از دفتر گمرک به سایت همتا مراجعه کرده و اقدام به فعالسازی گوشی خود نمایید.
شما همچنین میتوانید به سایت گمرک مراجعه کنید و اقدام به ثبت تلفن همراه خود نمایید. برای این کار نیز پس از وارد کردن کد IMEI و مشخص کردن مدل گوشی خود موظف هستید که هزینهی مرتبط با آن را پرداخت کنید. این نکته را در نظر بگیرید که برای ریجستری کردن گوشی نیازمند پاسپورتی هستید که از ورود مسافر به کشور، بیش از سه ماه نگذشته باشد. همچنین هر مسافری تنها یک موبایل را در هر سال میتواند رجیستر نماید. همچنین در صورتی که نخواهید گوشی وارد شده را رجیستر نمایید، یک ماه مهلت خواهید داشت که موبایل خود را اظهار کرده و عوارض آن را پرداخت نمایید.
نکات تکمیلی رجیستری کردن تلفن همراه
- معمولا ثبت یکی از IMEI ها برای گوشیهایی که دارای دو سیمکارت هستند کافی است و دومی به صورت خودکار شناسایی میشود.
- برای انتقال مالکیت موبایل میتوایند از سایت همتا و یا شمارهگیری *7777# استفاده نمایید.
- در صورت عدم پرداخت هزینهی گمرک در مهلت 30 روزه نیز میتوانید در آینده و پس از پرداخت هزینه، اقدام به فعالسازی گوشی خود نمایید.
- پس از گرفتن مجوز از گمرک، مدتی طول خواهد کشید تا مشخصات شما وارد سایت همتا شود پس عجله نکنید.
سخن آخر
اقدامات ذکر شده در این مقاله همگی در راستای مبارزه با قاچاق موبایل صورت گرفتهاند. با پیگیری اصالت گوشی و رجیستری کردن آن شما میتوانید گوشی خود را در صورت دزدی شدن، پیگیری کنید. در این مقاله سعی شده تا مراحل لازم برای ثبت تلفن همراه به طور مفصل شرح داده شوند تا بتوانید به راحتی اقدام به انجام آن نمایید.
دیدگاه خود را بنویسید